Πέτρος Φιλίππου: «Τεράστια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την επικρατούσα κατάσταση γραφειοκρατίας στη διαχείριση των παραλιών»
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στην ΕΡΤ Οpen και στη δημοσιογράφο Τζένη Παντελή, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.
Ο κος Φιλίππου αναφέρθηκε σε καίριας σημασίας ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των παραλιών, για τις οποίες τόνισε ότι τεράστια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την επικρατούσα κατάσταση γραφειοκρατίας, στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και στα λάθη που έγιναν αλλά και στον νέο εκλογικό νόμο. Στη συνέχεια, αποκάλυψε τις δράσεις του δήμου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες του Δικτύου για τις ανεμογεννήτριες αλλά και στα δρομολογούμενα έργα υποδομής στο δήμο Σαρωνικού. Ο κος. Φιλίππου επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω:
-
Στην πανδημία και στις οικονομικές επιπτώσεις:
Φαίνεται να είμαστε κοντά στην αρχή του τέλους. Χρειάζεται σοβαρότητα απ’ όλους μας ώστε και με τη βοήθεια του καλού καιρού να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Εμείς ως δήμος έχουμε πάρει αποφάσεις να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις της περιοχής ώστε να μειωθεί η οικονομική δυσπραγία που προκάλεσε η πανδημία. Ταυτόχρονα θα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε την τοπική αγορά.
-
Στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία:
Το Κέντρο Υγείας Καλυβίων ήταν Κέντρο αναφοράς για τον κορωναϊό από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν υπήρξε κάποια ενίσχυση σε προσωπικό ή υποδομές. Ο δήμος βοηθούσε όσο μπορούσε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά οι άνθρωποι ήταν μόνοι τους τελικά, λίγοι άνθρωποι για να κάνουν τα πάντα.
Σημειώνουμε δε, ότι σε όλη τη Νότια Αττική το Κέντρο Υγείας Καλυβίων ήταν το μοναδικό κέντρο αναφοράς για τον κορωναϊό και για 1,5 χρόνο είχε επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος. Με αυτή την έννοια δεν υπήρξε συμπαράσταση από την κυβέρνηση στην περιοχή μας.
Επίσης εκτιμώ ότι η αγορά θα μπορούσε να έχει ανοίξει νωρίτερα, με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.
-
Στις παραλίες
Οι δήμοι, είμαστε απλοί επισκέπτες στις παραλίες μας. Βλέπουμε παράγκες να εμφανίζονται και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα παρέμβασης. Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία για το θέμα αυτό και ασφαλώς τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την κατάσταση.
Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη στις παραλίες μας πρέπει να σχεδιάζεται στη λογική της εξυπηρέτησης των κατοίκων του λεκανοπεδίου και της δημιουργίας συνθηκών αναψυχής και όχι της δημιουργίας μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών μεγαθήριων.
-
Στη χωροθέτηση ανεμογεννητριών
Είμαστε όλοι υπέρ των ΑΠΕ καθώς είναι δεδομένο ότι τα ορυκτά καύσιμα εγκαταλείπονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, όλο και συχνότερα σημειώνεται το φαινόμενο να εμφανίζονται μεγάλες εγκαταστάσεις με ανεμογεννήτριες χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Ζητάμε από την πολιτεία έναν λειτουργικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ προκειμένου να τοποθετούνται όπου είναι περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά εφικτό. Στον δήμο Σαρωνικού είμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος. Μαζί με περισσότερους από 30 δήμους ακόμη, συστήσαμε το Δίκτυο για την αειφορία, επιδιώκοντας να μπει μια τάξη σ’ αυτό το άναρχο τοπίο. Δυστυχώς όμως δεν εισακουγόμαστε από την πολιτεία και θα προσφύγουμε στην ΕΕ.
-
Στον εκλογικό νόμο.
Διαφωνώ με την πρόταση του νέου νομοσχεδίου που υποδεικνύει ότι με το 43% του ποσοστού που θα παίρνει ο πρώτος συνδυασμός θα μπορεί να εκλέγει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει πλήρης και δημοκρατική αντιπροσώπευση της λαϊκής βούλησης.
Διαφωνώ και με την κατάργηση των δημοτικών κοινοτήτων καθώς έτσι χάνεται η πεμπτουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή η επαφή με τον κόσμο, η αμεσότητα της επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, οι δήμοι θα γίνουν απρόσωποι οργανισμοί που δεν θα λειτουργούν υπέρ του πολίτη.
-
Στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821
Η 25 Απριλίου είναι η ημέρα που έγινε η απελευθέρωση της Αθήνας από τους κατοίκους της Αττικής, από τους απλούς ανώνυμους χωρικούς αλλά και τους οπλαρχηγούς τους. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οφείλουμε να θυμόμαστε τις πράξεις πατριωτισμού και ηρωισμού που μας έδωσαν την ελευθερία μας και γι’ αυτό έχουμε προτείνει τόσο στο δήμο Αθηναίων όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, να καθιερωθεί ως ημέρα επίσημης γιορτής για την πρωτεύουσα.
Επίσης, έχουμε ξεκινήσει πρόγραμμα ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας υποβάλλοντας στην Επιτροπή Αθήνα 2021 πρόταση για ένα σημαντικό ερευνητικό επιστημονικό πρόγραμμα που αφορά στην καταγραφή όλων των ιστορικών στοιχείων της περιοχής και την ανάδειξή τους. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί και πρόκειται να απασχολήσει επιστημονικό προσωπικό που επιθυμεί να δουλέψει γι’ αυτήν τη καταγραφή.
Παράλληλα εκδώσαμε το βιβλίο «Η Επανάσταση στην Αττική και η Απελευθέρωση της Αθήνας», προκειμένου να γνωστοποιήσουμε τις λιγότερο γνωστές πτυχές της απελευθέρωσης της Αθήνας από πολεμιστές προερχόμενους από τα χωριά της Αττικής, με οπλαρχηγούς από τη Χασιά, το Μενίδι, τα Δερβενοχώρια και τα Μεσόγεια.
-
Στα έργα υποδομής
Το μεγαλύτερό έργο υποδομής που έχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ είναι η αποχέτευση του παραλιακού μετώπου, δηλαδή μιας έκτασης πάνω από 20 χλμ, που θα εξυπηρετείται από το ΚΕΛ Αεροδρομίου. Έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και γίνονται οι οριστικές μελέτες που εκτιμώ ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί.
Ταυτόχρονα έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στην οδοποιία της περιοχής και στις αναπλάσεις. Έχουμε προγραμματίσει να εντάξουμε δυο πολύ μεγάλες αναπλάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, μια στην περιοχή Αναβύσσου-Π. Φώκαιας και μια στο Λαγονήσι. Και τα δυο έργα πρόκειται να αλλάξουν την ταυτότητα της περιοχής δίνοντας χαρακτήρα ήπιας ανάπτυξης, αναψυχής και άθλησης.
Επίσης, για εμάς η εκπαίδευση και η ασφάλεια των πολιτών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες και γι’ αυτό σχεδιάζουμε νέες σχολικές μονάδες και αντιπλημμυρικά έργα ενώ παράλληλα δίνουμε μεγάλο βάρος στις κοινωνικές δομές του δήμου, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες.
-
Στη διαχείριση απορριμμάτων
Η πολιτική που ακολουθείται κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων, με προγράμματα ανάκτησης, ανακύκλωσης, διαχωρισμού και επαναχρησιμοποίησης κάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε με τα κλαδιά για τα οποία εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης. Επίσης, έχουμε δρομολογήσει προγράμματα ανακύκλωσης που μέσα στον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουν με σκοπό μέχρι το 2030 να έχει μειωθεί η ποσότητα που καταλήγει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, κατά 80%. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία και την υποστήριξη των συμπολιτών μας καθώς η ανακύκλωση ξεκινάει από το σπίτι.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=kJwxyZrLRXo&t=40s