Συνέντευξη παραχώρησε στο RPN.GR και ANATTICA.GR και την Αικατερίνη Τράση, εκδότρια των μέσων, η κ. Γεωργία Στεφανάκου, Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ. Μας μίλησε για τα έργα αποχέτευσης στην Παλλήνη και απάντησε με μεγάλη προθυμία στις ερωτήσεις μας.
- Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα στον Δήμο Παλλήνης;
Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει στον Δήμο Παλλήνης, με αφετηρία την περιοχή του Λουτρού, όπου βρεθήκαμε πρόσφατα ως ΕΥΔΑΠ μαζί με τον Δήμαρχο, κ. Ζούτσο, και τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, για να διαπιστώσουμε επί τόπου των έργων την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Πλέον οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των έργων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, μέσω του microsite που δημιούργησε η ΕΥΔΑΠ, katharonero.eydap.gr.
- Πότε εκτιμάτε ότι θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες συνδέσεις και με τι κόστος;
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για τις εξωτερικές διακλαδώσεις που θα συνδέσουν τα κτίρια στο αποχετευτικό δίκτυο και έχουμε μεριμνήσει με τον Δήμο και την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών των κτιρίων για τις εξωτερικές διακλαδώσεις που θα συνδέσουν τα κτίρια στο δίκτυο. Η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων ξεκίνησε και γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων κατασκευαστικών εργασιών του δικτύου ακαθάρτων. Η σύνδεση του εσωτερικού δικτύου του κάθε ακινήτου με το αποχετευτικό δίκτυο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου.
- Είστε, δηλαδή, σε θέση να μας δώσετε από τώρα μια εκτίμηση για το πότε θα παραδοθεί το έργο; Αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις;
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, ο Δήμος Παλλήνης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωμένο Δίκτυο Αποχέτευσης, το οποίο θα συνδέεται με το ΚΕΛ Ψυττάλειας, σε διάστημα 48 μηνών (4 έτη) από την έναρξη των εργασιών. Κατά την φάση του σχεδιασμού έχουν ληφθεί υπόψη εμπόδια που αναμένεται να προκύψουν, ώστε να αποφευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό πιθανές καθυστερήσεις. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς, ειδικά σε τόσο μεγάλα έργα – γιατί μην ξεχνάτε ότι υλοποιούμε την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων για το σύνολο της Ανατολικής Αττικής μετά από δεκαετίες αναμονής – να προβλέψει τα πάντα: εξωγενείς παράγοντες, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού ή η εύρεση αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των εκσκαφών, είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Είμαστε, όμως, σε ετοιμότητα, ούτως ώστε, ακόμη κι αν τέτοιου είδους προβλήματα προκύψουν, να τα αντιμετωπίσουμε, με στόχο να υπάρξουν οι λιγότερες κατά το δυνατόν καθυστερήσεις.
- Μιλήσατε προηγουμένως για «μεγάλο έργο». Μπορείτε περίπου να προσδιορίσετε τα μεγέθη, ώστε να έχουν και οι πολίτες εικόνα;
Νομίζω ότι η ερώτησή σας απαντάται σε δύο επίπεδα: στο Δήμο Παλλήνης μόνο θα κατασκευαστούν εκ του μηδενός περισσότερα από 175 χιλιόμετρα δικτύου αγωγών, συνδέοντας τουλάχιστον 9.500 ακίνητα, τουλάχιστον 25.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού η κάθε εξωτερική διακλάδωση εξυπηρετει τις περισσότερες φορές περισσότερα από ένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κόστος που ξεπερνά τα €28.000.000 ευρώ. Αυτά, βέβαια, δεν είναι παρά τα μετρήσιμα μεγέθη, γιατί τα οφέλη που προκύπτουν από το έργο είναι πολύ περισσότερα και ο αντίκτυπός τους θα είναι αισθητός άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.
- Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη αυτά;
Βασικό και άμεσα «χειροπιαστό», αν θέλετε, όφελος είναι ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα απαλλαγούν από το κόστος εκκένωσης βόθρων, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τις 2.000€, σε ετήσια βάση. Επίσης, η σημαντική βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, ακριβώς λόγω της μη εξάρτησης από τους βόθρους, θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των ακινήτων, από την οποία, φυσικά, κέρδος θα έχουν οι ιδιοκτήτες τους και όχι μόνο. Όταν αυξάνεται το οικονομικό ενδιαφέρον και η ζήτηση για τις περιοχές του Δήμου Παλλήνης, είναι επόμενο να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι πρώτοι που θα ωφεληθούν είναι οι δημότες. Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικά θα είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς αναμένεται μεγάλη βελτίωση της επιβαρυμένης κατάστασης του υπογείου υδροφορέα.
- Αναφερθήκατε προηγουμένως σε απρόοπτα, μεταξύ των οποίων είναι και η ανακάλυψη αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκσκαφών. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Έχει η ΕΥΔΑΠ μεριμνήσει σχετικά;
Η ΕΥΔΑΠ έχει σταθερή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Αν εντοπισθούν αρχαιότητες, θα τηρήσουμε, σε ευθυγράμμιση με τους ως αρμοδίους φορείς, όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την διάσωση και συντήρηση τους, χωρίς ταυτόχρονα να μένει στάσιμο το έργο. Ξέρετε, πολλοί θεωρούν ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα γίνονται εις βάρος του πολιτισμού. Αυτή είναι μια εσφαλμένη άποψη. Σας καλώ να αναζητήσετε το project του Αδριανείου Υδραγωγείου, στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural Hidrant, που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ με τη συνέργεια και άλλων φορέων. Είναι μια καταπληκτική δουλειά, την οποία θα χαρούμε πολύ να δούμε να ολοκληρώνεται, και αποδεικνύει όσα σας είπα προηγουμένως.
- Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια και για το microsite στο οποίο σταθήκατε στην αρχή της κουβέντας μας;
Το microsite (katharonero.eydap.gr) είναι ένα project μέσα στο συνολικό έργο κατασκευής Αποχετευτικού Δικτύου για την Ανατολική Αττική. Οι δημότες της Παλλήνης, αλλά και όλων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής όπου θα γίνουν έργα, θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτό και να έχουν αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των έργων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, τα συνολικά οφέλη του έργου, για τα υπερσύγχρονα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστούν κ.ά. Βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και αποτελεί τη βασική πλατφόρμα ενημέρωσης και επικοινωνίας για τα έργα που υλοποιούνται και πρόκειται να υλοποιηθούν σε όλη την Ανατολική Αττική.