Το μεσημέρι του Σαββάτου (1/2) συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Κολλάτο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
Η κηδεία του γνωστού σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία αρκετών προσώπων του καλλιτεχνικού κόσμου.
Η ταινία για τον αυτιστικό γιο του και η αυτοκτονία της συζύγου του
Κέρδισε ωστόσο τις συμπάθειες με τη στάση του όσον αφορά τα δικαιώματα των αυτιστικών παιδιών, ορμώμενος από την προσωπική του εμπειρία με τον γιο του Άλκη, και τη δημιουργία ειδικού χώρου στην Αίγινα για τα αυτιστικά παιδιά. Ο Άλκης πέθανε τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 44 ετών.
Στην αυτοβιογραφική ταινία Ζωή με τον Άλκη (1988), το ρόλο του αυτιστικού νεαρού έπαιξε ο άλλος του γιος, Αλέξανδρος Κολλάτος, που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του. Ο Αλέξανδρος έκτοτε έγινε ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Άλλη μια ταινία, Κόκκινα Τριαντάφυλλα σου Έκοψα (1993), μιλά όχι μόνο για την εμπειρία ενός γονιού με αυτιστικό παιδί αλλά και για την αυτοκτονία της συζύγου του Arlette Baumann.
Στην ταινία του «Αλέξανδρος και Αϊσέ» (1998), πάλι με πρωταγωνιστή τον γιό του Αλέξανδρο, προσεγγίζει το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας μέσα από μια ερωτική ιστορία. Ενώ η «Διαθήκη του Ιερέα Ζαν Μεσλιέ» (2009), επιστρέφει πάλι στο θέμα της θρησκείας και το ρόλο της εκκλησίας.
Η εκπομπή στην τηλεόραση και η κίνηση πολιτών
Στην τηλεόραση είχε για ένα χρόνο δική του εκπομπή με τίτλο: «Ο Κολλάτος χωρίς λογοκρισία».
Το 1989 και ξανά το 2013 έθεσε υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής. Το 2011 δημιούργησε την «ένωση πολιτών Πόρτα-Πόρτα».
Το 2014 γύρισε την ταινία Διόνυσος με θέμα την Ελλάδα της κρίσης που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το 1993, στο 34ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στον Κολλάτο ειδικό βραβείο για το θέμα της ταινίας του Κόκκινο Τριαντάφυλλο σου Έκοψα.