Άκρως επιτυχημένη η ξεχωριστή εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Παλλήνης με Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Α. Αττικής για την ελληνική γλώσσα –Μεγάλη η συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών σχολείων.

Μία εξαιρετική εκδήλωση συνδιοργάνωσε ο Δήμος Παλλήνης στις 3/4/2025 με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους συμβούλους εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, τα ευρωπαϊκά σχολεία των Βρυξελλών 1. 3, του Λουξεμβούργου, του Μονάχου, το Νηπιαγωγείο Κάτω Σουλίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου, Α΄ και Γ΄ Δημοτικά Αρσάκεια-Τοσίτσεια Εκάλης, το Γυμνάσιο Αναβύσσου, καθώς και μαθητές/μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Γέρακα.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης κ. Αηδόνης Χρήστος στο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ελληνική γλώσσα και παράλληλα τόνισε ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Δήμος Παλλήνης έδωσε το στίγμα του και έγινε γνωστός στην Ευρώπη. «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, δεν είναι μόνο ένας εορτασμός. Είναι μια υπενθύμιση της τεράστιας κληρονομιάς που φέρει η ελληνική γλώσσα και της διαχρονικής αξίας της. Μιας γλώσσας που εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε όχημα σκέψης, επιστήμης, φιλοσοφίας και τέχνης, επηρεάζοντας βαθιά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ιδιαίτερη τιμή για εμάς αποτελεί η συμμετοχή μαθητών από άλλες χώρες, που βρίσκονται σήμερα εδώ για να μοιραστούν μαζί μας το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα. Το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μαθαίνουν ελληνικά, αποδεικνύει πως η γλώσσα μας δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν, αλλά παραμένει ζωντανή, γεφυρώνοντας λαούς και πολιτισμούς.

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο δική μας. Είναι παγκόσμια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αηδόνης.

Ήταν η πρώτη Κοινή Δράση του Σώματος Συμβούλων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και Δήμου Παλλήνης, μια δημιουργική «συνάντηση» Ευρωπαϊκών και Ελλαδικών σχολείων, μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού, με θέμα της Ελληνική Γλώσσα.

Μετά από σύντομη εισαγωγή από τις Επόπτριες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, χαιρετισμούς απηύθυναν η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του ΥΠΑΙΘΑ κα Μπερνίκου Βασιλική, ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής κ. Νικολόπουλος Αθανάσιος, η Bord of Governor των Ευρωπαϊκών Σχολείων κα Γιαννακού Μαρία, ο Διευθυντής ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής κ. Μαρίνος Ανδρέας, ενώ τον χαιρετισμό του Διευθυντή ΔΠΕ Ανατολικής Αττικής κ. Παπαχρήστου Κωνσταντίνου ανέγνωσε ο κ. Παυλής.

Την Οργανωτική Επιτροπή απετέλεσαν, οι Επόπτριες Ποιότητας της Εκπαίδευσης Παπαδοπούλου Βασιλική (Α/θμια Εκπαίδευση) και Βούξινου Ανδριανή (Β/θμια Εκπαίδευση), ο Παυλής Δημήτριος, η Πασχαλίδου Ελένη ο Καρβούνης Μιλτιάδης, η Γιώτη Αικατερίνη, η Δούκα Δέσποινα, ο Κατσίπης Μιχαήλ, ο Κουτρούμπας Αθανάσιος και η Παντελοπούλου Σταυρούλα. .

Πολύτιμη αρωγή στη διεξαγωγή της εκδήλωσης προσέφερε το τεχνικό και υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Παλλήνης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος κ. Καρκούλιας Δημήτριος ο δημοτικό σύμβουλος κ. Σμέρος Κωνσταντίνος ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ανθούσας κ. Μιγλάκης Νικόλαος, η κοινοτική σύμβουλος κ. Σοφία Γεωργακοπούλου ο κ. Πόλκας η κ. Κουτσιβίτη, η κ.Σπάθη και η κ. Σαραντοπούλου.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες διαφορετικών βαθμίδων, από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σχολεία, παρουσίασαν με το δικό τους τρόπο προσεγγίσεις της διαχρονικής και σύγχρονης διάστασης της ελληνικής γλώσσας.

Μαθητές/μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Κουσερή Ελένη και Φλώρου Ευρυδίκη, έκαναν σύντομο επιλογικό σχολιασμό. Η δράση έκλεισε με μουσικό επίλογο από τη χορωδία του ΚΑΠΗ Ανθούσας υπό τη διεύθυνση του κ. Στουπάκη Αλέξανδρου, με σολίστ τον κ. Μιγλάκη και με τη συνοδεία χορευτικού από τους/τις μαθητές/μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, ενώ την παρακολούθησαν διαδικτυακά και άλλα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Ανατολικής Αττικής.

Διακαλλιτεχνικότητα, επιστήμη και βιωματικότητα, διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, μαθητική έρευνα, νέες τεχνολογίες, πολυτροπικά κείμενα και άλλες μαθητικές δημιουργίες, φιλαναγνωσία, ενθουσιασμός των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών και μεστός λόγος των στελεχών και των τοπικών αρχόντων ανέδειξαν τη γλώσσα μας: τη διαχρονική επιρροή και τη σύγχρονη παρουσία της, τη σχέση της με το σχολείο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει στην καθημερινή ζωή και στον παγκόσμιο στίβο, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα Ευρωπαϊκά σχολεία στην κατεύθυνση αυτή.

Η δράση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και ο Δήμαρχος κ. Αηδόνης πρότεινε τη θεσμοθέτησή της και τη διαχρονική φιλοξενία της από τον Δήμο Παλλήνης.