Η επετειακή εκδήλωση της Μάχης του Ωρωπού (13 Ιουλίου 1829) έγινε στον Βυζαντινό Κοιμητηριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Ωρωπό. Τιμήθηκε η μνήμη των επωνύμων και ανωνύμων αγωνιστών των ωρωποχωρίων που έδωσαν την ψυχή τους για την πατρίδα. Η είσοδος της μπάντας του Δήμου Ωρωπού και οι αναβιωτές του Συλλόγου «Βοστίτσα 1821» με παραδοσιακές στολές άνοιξαν την εκδήλωση. Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και ενός λεπτού σιγή.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Νίκος Λούπης, ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 Κωνσταντίνος Πλαπούτας και ο Λάμπης Ψυχογιάννης Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν κατά σειρά ο ερευνητής, ιστορικός Γιώργος Πύργαρης Σκουρτανιώτης, απόγονος των αδελφών Σκουρτανιώτη που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα των κρίσιμων μαχών του που απελευθέρωσαν την αττικοβοιωτία και την Εύβοια και ο Διδάκτωρ Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτης Μελετόπουλος.
Αμφότεροι καθήλωσαν το κοινό με τις αναφορές τους στην σπουδαιότητα που είχε η Μάχη του Ωρωπού στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό.
Ο Γιώργος Πύργαρης Σκουρτανιώτης αποκάλυψε επιστολές των κατοίκων του Ωρωπού προς τον Καποδίστρια και ντοκουμέντα από τα δεινά που περνούσαν καθημερινά οι κάτοικοι του Ωρωπού από τους κατακτητές, ενώ κατέθεσαν τα συμπεράσματα των ερευνών του σχετικά με την προέλευση της καμπάνας του Βυζαντινού Κοιμητηριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου ως δωρεά του αγωνιστή Σκουρτανιώτη.
Ο καθηγητής Μελέτης Μελετόπουλος έδωσε το στίγμα των μαχών του Ωρωπού που αποδεικνύει πως η Ελληνική Επανάσταση δεν τελείωσε με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Μέσα από ανάλυση των ιστορικών γεγονότων την τοποθετεί στο ευρύτερο αλλά και εύθραυστο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που επικρατούσε στην Ελλάδα του 1829 και την προσπάθεια όλων των πατριωτών να καθιερώσουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Τόνισε την αποφασιστικότητα των αγωνιστών να μη διαπραγματευτούν τον αγώνα αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του «ελευθερία ή θάνατος» ως το πλέον επίκαιρο μήνυμα που μας οδηγεί έως σήμερα το Ελληνικό Έθνος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Στέλιος Φωτόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Άγγελος Καλύβας, Δημήτρης Σαμπάνης, Άννα Φαρμακίδου Οικονομάκου, Γιάννης Μίχας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ωρωπού Θανάσης Μακρυγιάννης, μέλη του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, εκπρόσωποι φορέων, πλήθος κόσμου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης Άννα Κόντου Παπαδημητρίου, ενώ πλήρωμα του Εθελοντικού Συλλόγου Δασοπροστασίας Ωρωπού είχε τιμητική παρουσία.