Η βουλεύτρια Α’ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη, γράφει στο NEWS 24/7 για την ιδιωτικοποίηση του νερού, τις επιπτώσεις που αυτή θα φέρει και την πρόταση του κόμματος που τάσσεται κατά της εμπορευματοποίησης του δημόσιου αγαθού:
”Η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού εν μέσω του πένθους για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η τραγωδία δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που κάνει απλά μπίζνες στην πλάτη του λαού. Το γεγονός ότι μέσα στο πένθος επανέλαβε για το νερό την ίδια ακριβώς πανομοιότυπη συνταγή που ακολούθησε στους σιδηροδρόμους και στο ηλεκτρικό ρεύμα αποδεικνύει ότι πρόκειται για αδίστακτους εκτελεστές συμφερόντων.
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δημιουργείται μία ανεξάρτητη αρχή– κολοσσός και μάλιστα χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση προσωπικού, η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της την Ενέργεια, τα Απόβλητα και το Νερό! Με διαδικασίες fast track και χωρίς την ελάχιστη διαβούλευση ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Η νέα αυτή Αρχή θα έχει ως αρμοδιότητα την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγηση της παροχής υπηρεσιών ύδατος. Θα πρέπει, δηλαδή, να τιμολογείται το νερό με βάση την αγοραία λογική του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά και με βάση τη λεγόμενη «επιδιωκόμενη ανάκτηση κόστους». Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι το νερό θα τιμολογείται με γνώμονα το κέρδος. Και μάλιστα σε συνθήκες καρτέλ ολιγοπωλίου, όπως ακριβώς συνέβη και με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σαν να μην έχουμε διδαχθεί τίποτε από την εντελώς αρνητική εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων του νερού στη Μεγάλη Βρετανία, τη Χιλή, την Αργεντινή και αλλού. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ: «το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική». Ούτε δικαιούμαστε να ξεχάσουμε ότι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του νερού είναι πάντα τα ίδια: Υπερτιμολόγηση, υποβάθμιση των δικτύων διανομής, περιβαλλοντική μόλυνση, τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές, καθώς και ο αποκλεισμός των φτωχότερων από την πρόσβαση στο νερό.
Καταστροφική είναι και η λογική των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που σημαίνουν ότι οι ιδιώτες καρπώνονται μόνο τα κέρδη και το δημόσιο μόνο τις ζημιές, αυτό που λέει ο λαός μας «κηδεία με ξένα κόλλυβα», δηλαδή δημόσιες επενδύσεις που μειώνουν το επιχειρηματικό ρίσκο σε αναπτυξιακά έργα, ώστε να προσελκυστεί ιδιωτικό κεφάλαιο κυρίως από άμεσες ξένες επενδύσεις.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ουσιαστικά ξεκινήσει έμμεσα από τις αρχές της νέας χιλιετίας όταν δημιουργήθηκαν από τη συγχώνευση επιμέρους δημοτικών επιχειρήσεων η ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα και η ΕΥΑΘ στην Θεσσαλονίκη και εισήχθησαν στο χρηματιστήριο, ενώ το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο εκχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε ένα θεσμικό ανάχωμα, το οποίο κατεδαφίζει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βάζοντας στο κάδρο και τα απόβλητα, όπου υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους.
Η πολιτική μας φωνή είναι ξεκάθαρη: Καμία εμπορευματοποίηση, καμία ιδιωτικοποίηση του νερού! Αγαθά όπως το νερό είναι από τη φύση τους κοινά και πρέπει να παρέχονται ως κοινωνικά αγαθά. Αλλά και τα απόβλητα αποτελούν έναν απόλυτα ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα για την υγεία όλων μας. Η ολιγαρχία που ήδη λυμαίνεται την ενέργεια έχει ως στόχο της το νερό, σαν «ιερό δισκοπότηρο», καθώς είναι το μόνο αγαθό που ακόμη και ο φτωχότερος Έλληνας δεν μπορεί να μην το πληρώσει για να ζήσει. Και η Αρχή που δημιουργήθηκε θα αποτελέσει τον ρυθμιστή των συμφερόντων ενός καρτέλ, σαν αυτό που τώρα διαφεντεύει ολιγοπωλιακά την ενέργεια μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας. Με λίγα λόγια, όσα προβλήματα αντιμετώπισε ο λαός με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, τα ίδια και χειρότερα θα αντιμετωπίσουμε με το νερό, αν δεν καταψηφίσουμε την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.
Ως ΜέΡΑ25 και μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της ιδιωτικοποίησης καταθέσαμε αίτημα αναπομπής του νόμου για το νερό προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιμένουμε να κάνει το χρέος της, όπως έχει δικαίωμα και οφείλει να κάνει σε μια παρόμοια σκανδαλώδη περίπτωση.”