Για μια ακόμη φορά, η Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να παίξει τον ρόλο της και να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες σε δύσκολες στιγμές. Όπως έκανε και στο πρώτο lockdown αλλά και καθ’ όλη τη μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας έτσι την κοινωνική συνοχή.
Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα και για όσο ακόμα χρειαστεί. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο απέναντι στον ιό. Ειδικά τους πιο αδύναμους, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες απλώσαμε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Είναι ανάγκη αυτό το δίχτυ να διατηρηθεί και να ενισχυθεί και για όσο ακόμα κρατάει η πανδημία, αλλά, κυρίως, για την επόμενη μέρα.
Η Αυτοδιοίκηση έδειξε ότι μπορεί. Εμείς στον Δήμο Παλλήνης, από την πρώτη στιγμή, εφαρμόσαμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι – Κανένας μόνος απέναντι στον ιό», με τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές να τίθενται σε εγρήγορση προκειμένου να στηρίξουν κάθε δημότη που έχει ανάγκη, με προμήθειες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμακα, φροντίδα υγείας, εξυπηρέτηση σε συναλλαγές με τον δήμο και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια είναι απαραίτητη.
Πολύ σημαντικό είναι ότι οι εργαζόμενοι και εθελοντές των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών επικοινωνούν πρώτοι εκείνοι με τους ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα στήριξης. Καθημερινά τηλεφωνούν ή στέλνουν emails σε εκατοντάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκειμένου να δώσουν άμεσα βοήθεια σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Επίσης, σημαντικό είναι ότι παρέχεται στους δημότες δωρεάν ψυχολογική στήριξη από εξειδικευμένους ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, ενώ συνεχίζεται μέσω τηλεδιασκέψεων η Σχολή Γονέων, με τους επιστήμονες να δίνουν πολύτιμες συμβουλές στις οικογένειες για τη διαχείριση των δυσκολιών που βιώνουν λόγω της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού.
Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, καταφέραμε να λειτουργήσουμε πλήρως ψηφιακά, αφού είχαμε έτοιμη τη σχετική υποδομή, ώστε η εξυπηρέτηση του κοινού για κάθε θέμα και συναλλαγή να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου (www.pallini.gr) αλλά και της καινοτόμου εφαρμογής «energos-politis.gr». Μάλιστα, η ψηφιακή λειτουργία φαίνεται ότι έγινε γρήγορα συνήθεια στους πολίτες, αφού και την περίοδο που δεν είχαμε lockdown η πλειονότητα των συναλλαγών με τον δήμο συνέχισε να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Επίσης, καταφέραμε να ανταποκριθούμε και στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες στα πολιτιστικά προγράμματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, παρέχοντας εξ αποστάσεως μαθήματα μουσικής και χορωδίας, εικαστικών και θεάτρου. Το ίδιο συνέβη για όσους συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα, αφού πραγματοποιούνται διαδικτυακά μαθήματα ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, τάε κβον ντο, γυμναστικής ενηλίκων και κολύμβησης.
Ο Δήμος Παλλήνης από την πρώτη στιγμή έλαβε, όπως κι άλλοι δήμοι, μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών του. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η άμεση αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων για είσπραξη οφειλών προς τον δήμο και παράταση προθεσμίας εξόφλησης οφειλών τόσο την περίοδο της πρώτης καραντίνας όσο στην παρούσα φάση και για όσο διαρκούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Αποφασίστηκε ακόμη –και την άνοιξη και τώρα– απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την περίοδο που δεν λειτουργούν αλλά και απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων εστίασης από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων (0,5%) και από το τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, για όσο διάστημα είναι απαγορευμένη η χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων θα συνεχιστεί η δωρεάν παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστων χώρων στις επιχειρήσεις εστίασης, άνευ ανταλλάγματος. Επίσης, απαλλάχθηκαν όλες οι οικογένειες από τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί καθώς και όσοι συμμετέχουν σε αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία δεν μπορούν να συνεχιστούν με τηλεδιάσκεψη, από την καταβολή οικονομικής συνδρομής. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που θέτουν καθημερινά τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Η Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι σε αυτή ανταποκρίθηκαν στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Σε αυτούς μπορούν οι πολίτες να στηρίζονται. Χρειάζεται όμως και η στήριξη της Πολιτείας. Οι δήμοι πρέπει να αποκτήσουν αυτονομία, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ως η πιο κοντινή στους πολίτες μορφή διοίκησης.
Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα