1. Σε ποιά νέα μέτρα οικονομικής στήριξης προχωρά η Κυβέρνηση;
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε και ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων:
1. Διπλασιάζεται το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν, το Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η ενίσχυση αφορά σε 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά.
2. Χορηγείται έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.
3.Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου.
4. Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος, για εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως, ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί τα παρακάτω, πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα:
1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.
3ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, οι δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».
4ον. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας από το Κράτος.
5ον. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.
6ον. Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
2. Ποιους και πόσους αφορά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε χθες από την Κυβέρνηση;
Στο πλαίσιο της πρόσφατης εξαγγελίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ανακοινώθηκαν χθες δυο επιπλέον έκτακτα μέτρα. Πρώτον οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν τον Δεκέμβριο το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης. Αυτό αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής: Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: Προσαύξηση κατά 100 ευρώ. Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση του κατά 50 ευρώ.
Δεύτερον προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για την έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.
Πότε τελικά θα λήξει το δεύτερο lockdown;
Αυτό θα το κρίνει το επιδημιολογικό φορτίο και η εισήγηση των ειδικών. Εάν έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, τότε θα προχωρήσει όπως έχει ο σχεδιασμός. Αν συνεχίζουμε να βλέπουμε μια εικόνα, όπως αυτή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Αλλά δεν είμαστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να το αξιολογήσουμε. Το αξιολογούμε συνεχώς κάθε μέρα και βδομάδα-βδομάδα και όταν θα έχουμε οριστικά πιο χειροπιαστά στοιχεία στα χέρια μας, θα ανακοινωθεί το σχέδιό για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Αυτή τη στιγμή, όταν αντιμετωπίζουμε αυτό τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας είναι άκαιρη η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία. Πότε; Αυτό θα το κρίνει το επιδημιολογικό φορτίο.