Ισχυροί είναι οι τριγμοί που δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με το risk off να επισκιάζει και τη Λ. Αθηνών, η οποία προσπαθεί να θέσει την άμυνα του στη ζώνη των 900 μονάδων, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5% στις 901,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 49 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 5,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.191,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 8,12% στις 664,71 μονάδες.
Είναι η δεύτερη φορά που οι διεθνείς εξελίξεις βάζουν στοπ στην πορεία ανόδου του ελληνικού χρηματιστήριου, το οποίο αν και προσπάθησε να διαφοροποιηθεί τελικά οι διεθνείς εξελίξεις ήταν “ανώτερες” των δυνάμεών του. Έτσι, μόλις λίγες συνεδριάσεις μετά το φλερτ των 970 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου, ο γενικός δείκτης χάνει και τις 920 μονάδες, με την πλειονότητα των τίτλων να βρίσκεται υπό ισχυρές πιέσεις.
Πάντως, το ΧΑ δεν εμφανίζει χειρότερη εικόνα από αυτή που δείχνουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει οριστικά την διπλωματική οδό και να επιλέξει την στρατιωτική σύγκρουση. Οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου επιδίδονται σε νέο ράλι, με το Brent να ξεπερνά το επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι.
Αυτό που επισημαίνεται πλέον από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα θα επηρεάσουν τόσο τις ελληνικές εισηγμένες όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν αυτές οι πιέσεις, λόγω των εφοδιαστικών διαταραχών, περάσουν σταδιακά στο δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό το σενάριο μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη.