Εντύπωση προκάλεσε η φράση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας”. Φράση που φυσικά απευθύνεται στον Ερντογάν και στην βούλησή του να επανασχεδιάσει τις συνθήκες και τα σύνορα στο Αιγαίο. Φράση που εξηγεί και τους πρακτικούς λόγους, πέρα από τους λόγους της ηθικής, που οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.
“Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα.
Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες” συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βασική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη σε αυτήν την κρίση, που είναι η βίαιη εισβολή ενός κράτους εναντίον μιας χώρας που θέλει να ορίζει η ίδια το μέλλον της και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην σταθεί δίπλα στην Ουκρανία. Οχι μόνο γιατι με την εισβολή της Ρωσίας γυρίζουμε πίσω στον χρόνο, όταν ηγέτες επαναχάραζαν με τη βία τα σύνορα, αλλά και γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ζητήσει- αν ο μη γένοιτο χρειαστεί την συνδρομή των εταίρων της- σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, αν σήμερα δεν στηρίξει την αμυνόμενη Ουκρανία. Ενώ επεσήμανε τη σημασία της αφύπνισης της Ευρώπης που επιστρέφει δυναμικά και πήρε μέτρα και επέβαλε κυρώσεις πρωτοφανείς στην ιστορία της.
Ξεκινώ τιμώντας τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Μίας μεγάλης Ελληνίδας, σπουδαίας γυναίκας, καλής φίλης και μαχήτριας της παράταξης. Κανείς δεν θα λησμονήσει τους αγώνες της, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, την αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
“Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα” τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος “αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες”.
“Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό.