Στους αριθμούς της πανδημίας έρχεται πλέον να προστεθεί ακόμη ένας. Αυτός των επαναμολύνσεων. Ένας αριθμός που είναι ήδη μεγάλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί σχεδόν 90.000 κρούσματα κορονοϊού που αφορούν σε επαναλοίμωξη. Οι επαναλοιμώξεις αφορούσαν σε όλες τις ηλικίες, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων περίπου στους οκτώ μήνες.
Σημειώνεται πως το φαινόμενο της επαναλοίμωξης ήταν πιο σπάνιο μέχρι και το Δεκέμβριο. Με την έλευση όμως της μετάλλαξης Ομικρον τα πράγματα άλλαξαν.
Τι φταίει
Όπως εξηγεί στο TheTOC ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με όσους νόσησαν με τη μετάλλαξη Ομικρον, η περίοδος ανοσίας είναι σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δελτα. Υπολογίζεται δηλαδή πως η περίοδος ανοσίας σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μόλις το δίμηνο, όταν με τις πρότερες μεταλλάξεις η ανοσία έφτανε και τους έξι μήνες.
Την ίδια ώρα παρατηρείται το φαινόμενο να έχει νοσήσει κάποιος από την Ομικρον 1 και στη συνέχεια από την Ομικρον 2.
Τα κρούσματα συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Υπολογίζεται πως τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας φτάνουν τις 130.000. Και χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ημερήσιες διαγνώσεις ήταν σε υψηλά επίπεδα, πλησιάζοντας τις 27.000.