Η διατήρηση του ζωτικού χώρου παρακειμένως του λιμανιού προς εξυπηρέτηση των αλιέων οφείλει να απασχολήσει τις αρχές, καθώς επιχειρήσεις εστίασης ή και ιδιώτες που χρησιμοποιούν τις λιμενικές εγκαταστάσεις ως χώρο στάθμευσης, δημιουργούν πρόβλημα στην αλιευτική δραστηριότητα. Μετά τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων είναι απαραίτητο να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, οι όροι και οι πρόνοιες έτσι ώστε η λειτουργία και η συντήρηση του Αλιευτικού Καταφυγίου Βάρκιζας να εναρμονίζεται με όσα προβλέπονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι η παρουσία ειδικά των επαγγελματιών αλιέων στην περιοχή εμπίπτει στον χαρακτηρισμό της παράκτιας αλιείας, η οποία απειλείται από την μείωση των αποθεμάτων ειδών, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.
Η αξιοποίηση του μόλου της Βάρκιζας προς εξυπηρέτηση της τοπικής αλιευτικής δραστηριότητας συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και συνεισφέρει στο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής ενώ η επιβάρυνση των λιμενικών εγκαταστάσεων μετά τη νομιμοποίησή τους με τουριστικές χρήσεις πρόκειται να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα της υποδομής και της κινητικότητας στην περιοχή.
Επειδή οι δημόσιες υποδομές αποτελούν αμιγή δημόσια αγαθά και η χρήση τους επηρεάζει το σύνολο της δραστηριότητας στην περιοχή της Βάρκιζας, οι υπουργοί ερωτώνται αν πρόκειται να εξασφαλίσουν τη διατήρηση του Αλιευτικού Καταφυγίου Βάρκιζας μετά τη νομιμοποίηση των υποδομών του αλλά και πως απαντούν στις ανησυχίες των κατοίκων για την πιθανότητα τουριστικής χρήσης της λιμενικής υποδομής της Βάρκιζας.
Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις για το πως η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τους αλιείς της περιοχής απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και πως θα προστατευθεί η ανάπλαση του παρακείμενου χώρου του λιμένος με σκοπό την εξυπηρέτηση της αλιευτικής δραστηριότητας από την επέκταση επιχειρήσεων εστίασης ή την άτυπη μετατροπή του σε χώρο στάθμευσης.