Την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του Στάθη Μπούκουρα ζήτησε η συνήγορος υπεράσπισής του, καθώς -όπως είπε- έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Κυρία Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί», αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων η συνήγορος υπεράσπισής του.
«Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε. Επιπλέον υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη ζωή που ζει πλέον ο Στάθης Μπούκουρας.
Η σημερινή συνεδρίαση άρχισε με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιαννη και Κων. Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστήριξε:
«Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να δίνετε αναστολή. Εδώ έχουμε δύο Έλληνες με επτά χρόνια…». Και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».
«Θα μιλήσω για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του» ανέφερε η συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Η υπεράσπιση της Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της.
«Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση… Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς».
Σύμφωνα με την υπεράσπισή της η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου υπήρξε σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγό της και στο φαρμακείο. Αργότερα της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές κάθε μήνα. «Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς».
Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη -εάν οδηγηθεί στη φυλακή- επικαλέστηκε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Η υπεράσπισή του ζήτησε, αντί άμεσης έκτισης, το δικαστήριο να διατάξει κατ’ οίκον περιορισμό με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και δικαίωμα κίνησης στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.
Για τον πρώην βουλευτή Πολύβιο Ζησιμόπουλο η υπεράσπισή του τόνισε πως «ούτε φυγόποινος είναι, ούτε φυγόπονος. Έχει ένα παιδί 10 χρόνων το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγός του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα αν μπει φυλακή θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο».
Στο δικαστήριο έχει προσέλθει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος προς το παρόν παραμένει εκτός της αίθουσας.
Παρόντες και σήμερα είναι οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Οι ισχυρισμοί Μπαρμπαρούση
Να πείσει τους δικαστές να χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του γιού του επιχείρησε ο πατέρας του καταδικασθέντος σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» Κώστα Μπαρμπαρούση.
Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης προσήλθε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τον ίδιο του το γιο φορώντας μαύρα γυαλιά και έχοντας μπαστούνι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης.
Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόνισε μεταξύ άλλων πως:
«Αν ο γιος μου εκτίσει την ποινή του εγώ είμαι τελειωμένος. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2017 όταν τυφλώθηκα. Ο γιος μου μας βοηθάει οικονομικά. Αν μπει φυλακή κανείς δε θα φροντίσει τα ζώα μας, την περιουσία μας».
Τι επικαλέστηκε η υπεράσπιση Λακόπουλου για τη δολοφονία Λουκμάν
Παράλληλα, το λευκό ποινικό μητρώο του ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του.
«Έχει λευκό μητρώο εκτός από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης», επεσήμανε ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Λουκμάν. Επίσης ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του επανέλθει στην κοινωνία».
Για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας Λουκμάν, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του», και συμπλήρωσε:
«Εκτός από τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό που ξέρετε».
Οι δύο δράστες της δολοφονίας έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας και είναι εκτός φυλακής με όρους. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Να μη δοθούν αναστολές ζητούν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων
Με μια ανακοίνωσή του Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας σημειώνουν ότι, εκτός από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, οι υπόλοιπες ποινές είναι μικρότερες από τις αρμόζουσες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκτελεστούν.
Επισημαίνουν ακόμη ότι για τους υποψήφιους δολοφόνους των πελατών τους, που καταδικάστηκαν για δύο αδικήματα (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) οι ποινές είναι «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».
Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα
«Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» τονίζουν χαρακτηριστικά.