Όπως σας είχαμε ενημερώσει με αποκλειστικό μας δημοσίευμα, στην Παλλήνη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση για την κατάρτιση ψηφίσματος περί αναγκαιότητας ίδρυσης Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στα Μεσόγεια, όταν Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων (Κ.Σ.) από την Νέα Μάκρη μέχρι και την Παλαιά Φώκαια, συναντήθηκαν στο κοινοτικό κατάστημα της Παλλήνης, τη Δευτέρα 21/3.
Η ιδέα και πρωτοβουλία ανήκει στους Προέδρους Κ.Σ. Παλλήνης κ. Νίκο Κούτρα, Γέρακα και Ανθούσας κ.κ. Λάμπρο Αντωνόπουλο και Γιώργο Μαρκουλή, οι οποίοι «μύησαν» τους συναδέλφους τους, στην ιδέα της ενωμένης και συντονισμένης προσπάθειας, καλωσορίζοντάς τους, στην Παλλήνη. Ακολουθεί το επίσημο ψήφισμα:
Παλλήνη , 21-3-2022
Το αίτημα για τη δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην περιοχή των Μεσογείων Αττικής είναι καθολικό και έχει υποστηριχτεί διαχρονικά από όλες τις Αυτοδιοικητικές παρατάξεις της περιοχής καθώς και από πρωτοβουλίες πολιτών. Σημαντικοί λόγοι κατασκευής και λειτουργίας Δημόσιου Νοσοκομείου στην εν λόγω περιοχή αλλά και κριτήρια χωροταξικά, γεωγραφικά, κοινωνικά , περιβαλλοντικά , υγειονομικά , οικονομικά και πληθυσμιακά αποτελούν τα παρακάτω:
Στα Μεσόγεια , μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή συνολικής έκτασης 1,011 εκατ. τ. χλμ.( τρίτη περιφέρεια πανελλαδικά) , ζουν και εργάζονται πλέον σε συνδυασμό και με τον καθορισμό βιομηχανικών και επιχειρηματικών ζωνών (Κορωπί , Παιανία ,Μαρκόπουλο κλπ) , πάνω από 700.000 άτομα ,δημιουργώντας συνθήκες ενός νέου περιαστικού και αποκεντρωμένου περιβάλλοντος. Ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες , ο πληθυσμός των Μεσογείων ,σχεδόν υπερδιπλασιάζεται λόγω των εξοχικών κατοικιών των Αθηναίων πολιτών και την αυξημένη τουριστική κίνηση. Επιπρόσθετα υπάρχουν δύο μεγάλα λιμάνια, αυτό του Λαυρίου και της Ραφήνας καθώς και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τεράστιο αριθμό ταξιδιωτών ( επίσημα στοιχεία κατά την τελευταία τριετία αριθμού επιβατών από και προς το αεροδρόμιο , Έτος2019: 23,5 εκατ. – Έτος 2020: 8,5 εκατ. – Έτος 2021: 12,5 εκατ. ). Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα όπως η Αττική Οδός και το δίκτυο του Μετρό και του προαστιακού σιδηρόδρομου, τα οποία εξασφαλίζουν εξαιρετικά γρήγορη και ασφαλή μετάβαση σχεδόν σε όλα τα σημεία του Ανατολικού τμήματος της Αττικής.
Από την άλλη, το κέντρο του Λεκανοπεδίου είναι κορεσμένο από νοσοκομειακές δομές ιδιωτικές, καθώς και δημόσιες και λόγω των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην ουσία δεν μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
Η ύπαρξη νοσοκομείου στα Μεσόγεια θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το κέντρο, μεταφέροντας και κλινικές από τα νοσοκομεία του άξονα Μεσογείων- Βασιλίσσης Σοφίας στο νέο νοσοκομείο. Η περιοχή διαθέτει ένα δίκτυο Κέντρων Υγείας, που με την ενίσχυσή τους αλλά και τη δημιουργία νέων πρωτοβάθμιων δομών υγείας εκεί που δεν υπάρχουν, μπορεί βοηθητικά να υποστηριχθεί ένα Νοσοκομείο αναφοράς στο Ανατολικό κομμάτι της Αττικής, δημιουργώντας ένα πλήρως οργανωμένο και αυτόνομο υγειονομικό πλαίσιο στα Μεσόγεια που θα βασίζεται σε μια παράλληλη οργανωμένη λειτουργία και συνύπαρξη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δομής υγείας.
Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω καθώς επίσης και την πανδημία των τελευταίων δύο ετών, η οποία αποκάλυψε τα χρόνια ελλείμματα υγειονομικής περίθαλψης και υποδομής στην περιοχή ,συνεπικουρούμενη και από τη διαφαινόμενη έξαρση νέων γεωπολιτικών , οικολογικών και άλλων δεδομένων, συνιστώντας μία πραγματικότητα απόλυτης υγειονομικής αβεβαιότητας, εύλογα καθίσταται κατανοητή και αναγκαία η σημαντικότητα σοβαρής και επιβεβλημένης διεκδίκησης από όλους τους Δήμους, τους φορείς και όλη την κοινωνία, κατασκευής και λειτουργίας Δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή των Μεσογείων Αττικής.
Κατόπιν των ανωτέρω προαναφερθέντων, ζητάμε από τα Δημοτικά μας συμβούλια το παραπάνω κείμενο που συνετάχθη από τους προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων των Μεσογείων, και ψηφίστηκε ομόφωνα από τα αντίστοιχα Κοινοτικά Συμβούλια σε πρόσφατες συνεδριάσεις , όπως σταλεί άμεσα στις προσεχείς συνεδριάσεις των δημοτικών Συμβουλίων ,ώστε να λάβει την απόλυτη στήριξη και ταυτόχρονα όλοι μαζί , Δήμοι , Κοινότητες , Συλλογικοί Φορείς και Πολίτες να συμβάλλουμε στην προώθηση αυτού του αναγκαίου και συλλογικού χρόνιου αιτήματος.
Οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων Μεσογείων :
- Κούτρας Νικόλαος – Παλλήνη
- Αντωνόπουλος Λάμπρος – Γέρακας
- Μαρκουλής Γεώργιος – Ανθούσα
- Βαγιωνάκης Αρτέμιος – Γλυκά Νερά
- Γιαννάκου Ιωάννα-Μαρία – Παιανία
- Γκολεμάς Μιχάλης – Ραφήνα
- Φράγκος Αναστάσιος – Σπάτα
- Αρμυρός Σπυρίδων – Αρτέμιδα
- Κουλούκουσας Κωνσταντίνος – Νέα Μάκρη
- Λάσκος Κωνσταντίνος – Μαραθώνας
- Παπουτσής Αθανάσιος – Παλαιά Φώκαια
- Αδαμόπουλος Θανάσης – Πικέρμι
- Ρέτσου Λίλα – Λαύριο
- Ράπτης Χρήστος – Καλύβια
- Στεργίου Κωνσταντίνος – Κουβαράς
- Παπαδογεώργη Άλκηστις – Σαρωνίδα
- Κετέογλου Όλγα – Ανάβυσσος
- Παπαθανασίου Σταμάτης – Κερατέα