Η Έκθεση Θαλάσσιου Κόσμου (Λεωφ. Φλέμινγκ και Εθνικής Αντιστάσεως) η οποία άνοιξε απόψε (Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου) τις πόρτες της στο κοινό, με τα εγκαίνια από τον Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελο Μπουρνούς, ξεπερνάει τα στενά όρια του Δήμου, καθώς εμπεριέχει ένα τεράστιο επιστημονικό εύρος δουλειάς εφάμιλλο ανάλογων ευρωπαϊκών.
Το ταξίδι στις θάλασσες του χθες και του σήμερα, με βάση τα εκθέματα, τις πηγές, τη σταχυολόγηση και την παρουσίαση, ξεκινάει τη διαδρομή του πριν από περίπου 400 εκατ. έτη και φθάνει στο σήμερα με οδηγό το κοχύλι και τα απολιθώματα..
Πλαισιώνεται με κείμενα και υπέροχες εικόνες ενός κόσμου που δεν πρέπει να χαθεί ενώ αποτελεί ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό χώρο για μαθητικές επισκέψεις.
Στη συλλογή με τα πολύ σπάνια απολιθωμένα – ευρήματα η πλειονότητα των οποίων είναι δωρεά του ερασιτέχνη – ερευνητή κ. Κώστα Αποστόλου, προστέθηκαν ευρήματα από το ναυάγιο «Χειμάρρας» που είχε ανασύρει ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης και μια συλλογή από απολιθωμένα κοχύλια από τη Ραφήνα τα οποία παραχώρησε ο συλλέκτης Χρόνης Παναγόπουλος. Ενώ υπάρχει ένα εκπληκτικό γεωλογικό δείγμα από το Πικέρμι που θα ζήλευαν τα περισσότερα μουσεία της Ευρώπης
Για να φθάσουμε στο αξιοζήλευτο αποτέλεσμα χρειάστηκε επί 2,5 χρόνια, η επίπονη και επίμονη εργασία μιας μεγάλης επιστημονικής ομάδα με περισσότερα από 40 μέλη υπό την καθοδήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Παλαιοντολογίας κ. Γιώργου Θεοδώρου και της συζύγου του κας Εύης Βαρδαλά:
Μερικοί από αυτούς: Ευτέρπη Κοσκερίδου Δ/τρια του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Φερεντίνος Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας και η ομάδα του για τα αρχαία ναυάγια, η καθηγήτρια Μαρία Τριανταφύλλου και οι συνεργάτες της, η αρχαιολόγος Δρ. Μαρία Γκιώνη, το ΤΑΠ με φωτογραφίες ενώ ο Αλέξανδρος Φραντζής γνωστός για τις σχέσεις του με τις φάλαινες παραχώρησε επίσης υπέροχες φωτογραφίες, η θεατρολόγος Ρούλα Σαλταπίδου, η Δρ. Αργυρώ Ζενέτου από το ΕΛΚΕΘΕ, η Δρ Ελίζα Σταθοπούλου και πολλοί άλλοι.
Στόχος όπως είπε ο κ. Θεοδώρου στη ομιλία του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα γεωπεριβάλλοντος και εν τέλει η προστασία των θαλασσών και συνολικά του περιβάλλοντος.
ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρ. του ΔΟΠΑΠ κ. Σπύρος Λουκάτος ενώ ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, ιδιαίτερα συγκινημένος, στην ομιλία του εξιστόρησε πώς ξεκίνησε η αρχική ιδέα, την όλη διαδρομή έως και την υλοποίησή της. Παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα ακόμη μεγάλο Μουσείο, το Παλαιοντολογικό το οποίο όπως είπε ευελπιστεί να εγκαινιαστεί εντός του 2023.
Αμέσως μετά ο κ. Μπουρνούς δήλωσε:
«Σήμερα ανοίγει τις πόρτες της μια εκπληκτική έκθεση για το θαλάσσιο κόσμο στη Ραφήνα, μια πόλη συνυφασμένη με τη θάλασσα. Μια έκθεση που φιλοξενεί απολιθωμένους οργανισμούς εκατομμυρίων ετών. Μια δουλειά η οποία για να πραγματοποιηθεί χρειάστηκαν περίπου 3 χρόνια, ξεκινώντας από τη δωρεά του ερασιτέχνη ερευνητή Κώστα Αποστόλου με την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή Γιώργου Θεοδώρου και της συζύγου του Εύης Βαρδαλά καθώς και την τεράστια συνεισφορά του ΔΟΠΑΠ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για τη δημιουργία του τέταρτου χώρου – Κέντρο Πολιτισμού που αναδεικνύει το περιβάλλον και πώς πρέπει να το προστατέψουμε».
Ομιλία βουλευτή κ. Βασίλη Οικονόμου:
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Οικονόμου ως εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου και προσωπικά στον Δήμαρχο κ. Μπουρνούς για την πρωτοβουλία και τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει καθώς και στον κ. Θεοδώρου για την επιστημονική του συμβολή. «Μακάρι να έχουμε σε κάθε πόλη ένα τέτοιο πόλο Πνεύματος, Πολιτισμού και Επιστήμης» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι ακολούθως, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, ξεναγήθηκαν σε μικρές ομάδες στην αίθουσα της έκθεσης.
Παρόντες ο Βουλευτής ΝΔ Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, μέλη του ΔΣ Ραφήνας Πικερμίου και άλλοι επίσημοι.