Μισός σε έκταση έχει απομείνει ο ιστορικός Αμπελώνας της Αττικής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών (από 112.447 σε 62.230 στρέμματα έκτασης), ενώ πολλά είναι τα προβλήματα για όσους επιμένουν να καλλιεργούν και να παράγουν οινοποιητικά προϊόντα στην επικράτεια της.
Σύμφωνα με τους αμπελοκαλλιεργητές της Αττικής η ενεργειακή κρίση, ο αθέμιτος ανταγωνισμός (ελληνοποιήσεις) και η ανυπαρξία ελέγχων τους οδηγούν πλέον στα όρια της εγκατάλειψης της δραστηριότητας τους, ύστερα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία ο κλάδος τους επλήγη διαδοχικά από τη υψηλή φορολογία και το κλείσιμο της εστίασης.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να δώσει λύσεις ώστε να στηριχθεί η αμπελοοινική παραγωγή στην Αττική, τόσο γιατί αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής παραγωγής της χώρας μας όσο και γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής ταυτότητας πολλών περιοχών της περιφέρειας από τη Λαυρεωτική και τα Μεσόγεια μέχρι τα Γεράνεια όρη.
Επιπλέον, η αμπελουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διατήρηση του αποθέματος γης στην Αττική, η οποία δοκιμάζεται από την αστικοποίηση και υποφέρει από την κλιματική αλλαγή. Είναι συνεπώς μια στρατηγικής σημασίας οικονομική δραστηριότητα, που οφείλει να απασχολήσει περισσότερο όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις για την αγροτική και βιώσιμη ανάπτυξη της Αττικής στο σύνολο της.
Kάντε like στην σελίδα του Anattica.gr στο Facebook ΕΔΩ για να μαθαίνετε τα νέα όλης της Ανατολικής Αττικής