Γ. Πατούλης: « Τιμούμε τους Έλληνες θαλασσοπόρους που συνέβαλλαν στον αγώνα της πατρίδας μας για την Ελευθερία. Αποτελούν πρότυπο και φάρο ελπίδας»
Την έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης – 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα» που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τον γιο του Αλέξανδρο.
Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια, μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά) καθώς και καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο θαλάσσιο εμπόριο.
Στόχος της είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου του εμπορικού και πολεμικού στόλου αλλά και των εμβληματικών ναυτικών προσωπικοτήτων του Αγώνα στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου 2022.
Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί και να θαυμάσει τα σπάνια εκθέματα αλλά και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την προοπτική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην διάδοση και προβολή των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στην ευρύτερη Ελληνική Διασπορά.
Σε δηλώσεις του επισήμανε:
« Θέλω να συγχαρώ το Ίδρυμα Ευγενίδου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής έκθεσης, την οποία πρέπει να επισκεφθούν όλοι οι πολίτες. Αποτελεί έναν φόρο τιμής στους Έλληνες θαλασσοπόρους και τις σπουδαίες ναυτικές προσωπικότητες της χώρας μας οι οποίοι συνέβαλλαν στον αγώνα της πατρίδας μας για την Ελευθερία. Αποτελούν πρότυπο και φάρο ελπίδας και εμείς ως Περιφέρειας Αττικής με συγκεκριμένες δράσεις θα προβάλλουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Έκθεση
Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει ο πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης. Το σενάριο και τη συγγραφή των κειμένων επιμελήθηκε η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ) και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Τζελίνα Χαρλαύτη.
Την εποπτεία υλοποίησης της έκθεσης είχαν οι Αμαλία Παππά (ΓΑΚ) και Νίκος Θωμαΐδης (Ι.Ε). Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Architectonofilia» και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαναπώλεσεν», που πλαισιώνει την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη.
Υπάρχει στη διάθεση του κοινού επετειακός κατάλογος, καθώς και η ειδική έκδοση «Εβγήκαμεν εις τα πανία», που αφορά το ημερολόγιο των εκστρατειών του πλοίου «Μιλτιάδης» (το ημερολόγιο του πλοίου κράτησε ο Γεώργιος Κιοσσές -γνωστός και ως Σαχίνης – πλοιοκτήτης, αγωνιστής του 1821 και ένας από τους ικανότερους ναυμάχους της εποχής).
Στην ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης που έγινε εκ μέρους των Γενικών Αρχείων του Κράτους από κα Χριστίνα Σάρρα παρευρέθηκαν εκ μέρους του Ιδρύματος Ευγενίδη ο κος Νικόλαος Θωμαίδης Project Manager της έκθεσης μαζί με τον Αρχιτέκτονα κοΜιχο, η κα Θεοδώρα Γιαννίτση Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κος Νικόλαος Κούκης, ο κος Άλκης Λεμπέσης διευθύνων του Ελληνικού Ινστιτούτου ολογραφίας, η κα Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου – Μπατάλια Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και η συνεργάτης του κου Πατούλη σε θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κα Γκόρου-Ρόντου Αμαλία και ο κος Παναγιώτης Μαμαλής ιδρυτής του (Greeks Over the World).