Όπως γνωρίζετε, το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα , δέσμευσε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αγορά οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση Λυκείου. Το ποσό φαντάζει υπερβολικό αλλά αυτό που κυριαρχούσε στην σκέψη μας των τότε Δημοτικών Συμβούλων , ήταν η εξασφάλιση του ποσού από τον κίνδυνο προεκλογικού διασκορπισμού αφενός και αφετέρου η ολοκληρωτική του διάθεση για την Κοινότητα Μαραθώνα, εν όψει της συνένωσης των Δήμων. Ναι μεν και οι δύο σκοποί μας εκπληρώθηκαν αλλά οι ιδιοκτήτες γης όμως, γνωρίζοντας την ύπαρξη αυτού του ποσού, προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις που κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αποδεχτεί. Θα σας παρουσιάσω μία πρόταση που πιστεύω είναι η βέλτιστη για την διάθεση αυτού του ποσού.
Αν αποκτήσουμε το αδόμητο ακίνητο που βρίσκεται Δυτικά του Γυμνασίου , ως όμορο με το οικόπεδο του Γυμνασίου και προστιθέμενο σε αυτό , δημιουργεί μια ενιαία έκταση μεγαλύτερη των οκτώ στρεμμάτων, με πλευρές 80 μ Χ 100 μ. περίπου. Με ένα συνολικό σχεδιασμό , αφού κατεδαφιστούν οι τριτοκοσμικές λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας, μπορούν να χτιστούν τα νέα σύγχρονα κτίρια Γυμνασίου και Λυκείου, ίσως και σε αρχιτεκτονικό ρυθμό ταιριαστό στο ιστορικό όνομα του Μαραθώνα. Μια λύση που θα στολίζει το Κέντρο του Μαραθώνα τις επόμενες δεκαετίες,με ένα κτιριακό συγκρότημα κόσμημα. Κατά την διάρκεια της ανέγερσης των νέων κτιρίων, κάποιες προσωρινές στεγαστικές ανάγκες που ίσως προκύψουν για τους μαθητές του Γυμνασίου , μπορούν να καλυφθούν με ενοικίαση κάποιου κτιρίου εντός του Δήμου Μαραθώνα.
Βέβαια η τιμή απόκτησης του δεν μπορεί να είναι άλλη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, είτε κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες , είτε με αναγκαστική απαλλοτρίωση, γιατί τόση είναι πραγματικά και η αγοραία αξία του.
Αν επιλέξουμε αυτήν την στρατηγική, θα απομείνουν στο ταμείο περισσότερα από 700.000 €. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε άμεσα να χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων του οικισμού Μαραθώνα καθώς και την πλήρη χρηματοδότηση της πράξης εφαρμογής του Σχεδίου της Παραλίας Μαραθώνα.
Έμμεσα καλύπτεται έτσι, και η απαίτηση να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για σχολική χρήση, αφού εξασφαλίζεται διαχρονικά , όλη η απαραίτητη σχολική γη και για τους δύο οικισμούς. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, με την ανάπτυξη που θα πυροδοτηθεί από την πολεοδόμηση και την έκρηξη της τουριστικής οικονομίας, η σημερινή και αυριανή μαθητιώσα νεολαία , θα μεγαλουργήσει στην γενέθλια γη, αντί να μεταναστεύσει.
Ειδικά για το Σχέδιο Μαραθώνα , να παρατηρήσω ότι αφού η πρόταση δεν κατάφερε μετά από μια εικοσαετία και πλέον να τελεσφορήσει και τελικά κατέπεσε στην πράξη εκ του νόμου, ήταν αυταπόδεικτα αποτυχημένη . Πράγματι , από τα 1200 στρέμματα του οικισμού προ του 1923, δέσμευσε περισσότερα από 400 στρέμματα για κοινόχρηστους χώρους,πολλά εκ των οποίων ήδη δομημένα, χωρίς να πολεοδομήσει επιπλέον νέες εκτός οικισμού εκτάσεις ενώ μείωσε και τους συντελεστές δόμησης. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ενστάσεων που σε συνδυασμό με έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οριοθέτηση ρεμάτων αλλά και οράματος από τους χρηματίσαντες κατά την τελευταία εικοσαετία Δημάρχους, οδήγησαν στην πρόσφατη άρση των πολεοδομικών επιβαρύνσεων επί των ιδιοκτησιών και άρα στην de facto κατάργηση της εν λόγω πρότασης Σχεδίου Πόλεως.
Ο χωρίς έμπνευση και ιστορικές ευαισθησίες μελετητής, δεν αντιλήφθηκε ότι ο Μαραθώνας είναι παγκόσμιος προορισμός και πρέπει να πολεοδομηθεί ως οικισμός υποδοχής και διαμονής τουριστών και όχι σαν ένα άσημο αγροτικό χωριό, χαμένο στην μέση του πουθενά.
Τώρα, ο θνήσκων οικισμός του Μαραθώνα , χρειάζεται άμεση παρέμβαση, ώστε να ανακάμψει την επόμενη δεκαετία.
Υπάρχει η πρόταση, που διακινήθηκε αρχικά από Νεομακρινό πολιτικό παράγοντα σε συνέντευξή του σε τοπικό διαδικτυακό κανάλι και υιοθετήθηκε άκριτα και αφελώς από κάποιους Μαραθωνίτες στα ΜΚΔ, ότι γι αυτό αρκεί να γίνει Διοικητικό Κέντρο ο Μαραθώνας. Οτι είναι υπεραρκετό τάχα, να ανεγερθούν πέντε-έξι Δημόσια Κτίρια για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Μα ο Μαραθώνας είναι το Διοικητικό Κέντρο του Δήμου Μαραθώνα ( έστω μόνο στα χαρτιά και αυτό λόγω εκνόμων ενεργειών κάποιων αιρετών του ) πάνω από δέκα χρόνια και αντί για ανάπτυξη είδαμε πρωτοφανή υποβάθμιση. Μα ακόμα και αν οι υπηρεσίες έρθουν εκεί που ο Νόμος προστάζει, τι ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν οι ανάγκες 200-300 υπαλλήλων και εξυπηρετούμενων πολιτών σε καφέδες και τυρόπιτες; Σφόδρα επιθυμητή μεν προοπτική, αλλά αναμφίβολα ανίσχυρη από μόνη της να ανακόψει τον μαρασμό του Μαραθώνα και πολύ περισσότερο να τον αναστρέψει. Μένω αποσβολωμένος από το πόσο χαμηλά βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης κάποιοι Μαραθωνίτες,μεταξύ των οποίων δυστυχώς και δυο μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, που ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι γεννήθηκαν στο Λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού.
Ο Μαραθώνας μπορεί και πρέπει να γίνει σαν τους οικισμούς των Δελφών και της Αρχαίας Ολυμπίας.Η φιλοσοφία των Σχεδίων Πόλης χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση , από ανώνυμο αγροτικό χωριό, σε παγκοσμιο ταξιδιωτικό προορισμό.Απαιτείται εξορθολογισμός του ποσοστού των κοινοχρήστων χώρων και κυρίως ο σχεδιαστικός τους προσανατολισμός προς τουριστικές χρήσεις. Οι συντελεστές δόμησης πρέπει να αυξηθούν δραστικά, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.Επισημαίνω ότι με πρόσφατη τροπολογία,προβλέπεται η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων με έως 150 κλίνες σε περιοχές γενικής κατοικίας. Αλλά το σημαντικότερο, ο κάθε Μαραθωνίτης μικροιδιοκτητης, θα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα εισοδήματά του μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τουρίστες από όλο τον πλανήτη. Το μέλλον του Μαραθώνα , αφού αυτό που αποδίδουν οι παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες είναι πλέον ανεπαρκές, είναι υποχρεωτικά η τουριστική οικονομία και το Σχέδιο Πόλης πρέπει να υπηρετήσει αυτή την πραγματικότητα.
Αν ο Μαραθώνας με το στελεχιακό δυναμικό που αναδεικνύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές,δεν μπορέσει τελικά να εκμεταλλευτεί το ιστορικό του όνομα για να ευημερήσει, τότε νομοτελειακά και δίκαια θα ωφεληθούν γειτονικοί σε αυτόν οικισμοί, που έχουν επιδείξει από καιρό φιλοαναπτυξιακή νοοτροπία. Γιατί το αληθινό ερώτημα δεν είναι πως θα έρθει η ανάπτυξη, αυτό είναι πασιφανές, αλλά ποιοί θέλουν και μπορούν να την φέρουν.
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Οι 16 από εμάς σε σύνολο 33 , λογιζόμαστε ως Μαραθωνίτες είτε γιατί εκλεγήκαμε στην εκλογική περιφέρεια του Μαραθώνα είτε λόγω καταγωγής ή μόνιμης διαμονής σε αυτόν. Πραγματικά θα ήταν κρίμα με τέτοια συντριπτική πολιτική δύναμη που διαθέτουμε οι Μαραθωνίτες στο Δημοτικό Συμβούλιο,αυτά τα χρήματα που μπορούν να πυροδοτήσουν στο μέλλον την τουριστική ανάπτυξη του Μαραθώνα να σκορπιστούν στους πέντε ανέμους. Δηλώστε παρόντες στην αναγέννησή του.
Κύριε Δήμαρχε, σε παρελθούσα εισήγησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον περιφερειακό δρόμο του Σταδίου , σχετικά με τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών της απαραίτητης γης για την ολοκλήρωση του έργου,είχατε αναφέρει επί λέξει “απευθείας διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες, άλλως να προβούμε σε αναγκαστικά δικαστικά μέτρα” , δηλ.απαλλοτρίωση. Θα πρέπει και εδώ για το Λύκειο να ακολουθήσετε την ίδια οδό, σε τυχόν τυχοδιωκτικές απαιτήσεις ιδιοκτητών,που απαιτούν για παραρεμάτιο οικόπεδο τιμές παραθαλάσσιου, ώστε να προφυλάξετε το Δημόσιο συμφέρον .
Γνωρίζω κύριε Δήμαρχε, ότι ο Δήμος μας έχει πολλές πολεοδομικές εκκρεμότητες , που βέβαια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα λόγω περιορισμένων πόρων. Αν υιοθετήσετε αυτήν την πρόταση, σας λύνονται τα χέρια για τους δύο οικισμούς και αν έχετε την πολιτική βούληση , μπορείτε στο τέλος της τετραετίας να επιδείξετε πραγματικά ουσιαστικό έργο στην Κοινότητα Μαραθώνα. Μπορεί να σας κάνει εύκολη την ζωή η αντιπολίτευση της λάμπας και της λακούβας, γιατί έτσι δεν μιλάμε για τα σοβαρά, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη αν δεν επιδείξετε χειροπιαστό έργο στην πολεοδόμηση , στις επόμενες εκλογές στην Κοινότητα Μαραθώνα τουλάχιστον , ο συνδυασμός σας θα καταποντιστεί.
Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αν πραγματικά ενστερνίζεστε το όραμα της τουριστικής ανάπτυξης του Μαραθώνα, μπορούμε και σήμερα να λάβουμε την κάτωθι απόφαση ομόφωνα που άμεσα χρηματοδοτεί τα Σχέδια Πόλης:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα , τροποποιεί την υπ΄ αριθ. 113/2010 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του τέως Δήμου Μαραθώνος, σχετικά με την διάθεση του ποσού που προήλθε από την απαλλοτρίωση μέρους της δημοτικής κτηματικής περιουσίας στην θέση Μπέη-Στενούρα, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει κατ΄αρχάς την απόκτηση του όμορου του Γυμνασίου Μαραθώνα αδόμητου οικοπέδου, με αγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση , σε τιμή ίση με την αντικειμενική, με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος Γυμνασίου- Λυκείου Μαραθώνα. Το Δ.Σ. ζητά την εκ νέου συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, ώστε να γνωμοδοτήσει για την καταλληλότητα του οικοπέδου που θα προκύψει από την προτεινόμενη συνένωση οικοπέδων για την ανέγερση του συγκροτήματος.
Από το υπάρχον ποσό της απαλλοτρίωσης , παραμένει στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό, ποσό 330.000 ευρώ που θα διατεθεί, εάν η επιτροπή γνωμοδοτήσει τελικά θετικά, α)για την απόκτηση του οικοπέδου, β)για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών σχολικής στέγης και μετακίνησης μαθητών που τυχόν θα προκύψουν κατά το χρονικό διάστημα κατασκευής του νέου συγκροτήματος Γυμνασίου- Λυκείου Μαραθώνα, και γ) για αμοιβή εξειδικευμένου σε απαλλοτριώσεις νομικού γραφείου .
Το υπόλοιπο ποσό διατίθεται άμεσα για την χρηματοδότηση των μελετών οριοθέτησης ρεμάτων του οικισμού Μαραθώνα και για την πράξη εφαρμογής της Παραλίας Μαραθώνα .
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, προβαίνουν στις αναγκαίες αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος .
Αλέξανδρος Ρέρρας, ιατρός, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνος