Στη διάθεση των ενδιαφερόμενων για την υποβολή σχολίων θέτει προσεχώς, και για διάρκεια 30 ημερών, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του σχεδίου του ομίλου «Ιατρικό Κέντρο» για τη δημιουργία Ιατρικού Πάρκου Αθηνών, σε εκτός σχεδίου εκτάσεις του Δήμου Παιανίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (Περιφέρεια Αττικής), μια επένδυση ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το insider.gr.
Στην αρχική μελέτη προβλέπονταν η κατασκευή γενικής νοσηλευτικής μονάδας, μονάδας Θεραπείας και Αποκατάστασης, κέντρου Φυσικής Υγιεινής και Ανανέωσης, παιδιατρική μονάδα, αμφιθέατρο, καταστήματα, χώρους εστίασης, ενεργειακό κέντρο εξοικονόμησης ενέργειας, συγκρότημα ρομποτικής χειρουργικής κ.α.
Το άθροισμα επιφανειών της επένδυσης υπολογίζεται σε 40.040 τ.μ., ενώ μαζί με τμήματα βιολογικού καθαρισμού (1.300 τ.μ.), ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ CENTRE OF EXCELLENCE (1.900 τ.μ.), τις 500 θέσεις parking και άλλους χώρους το σύνολο φτάνει σε άνω των 50.000 τ.μ.
Προβλέπεται, σύμφωνα με τη μελέτη, προσωπικό (Μόνιμο Προσωπικό σύμφωνα με τον 517/91) 2.046 ατόμων, ενώ με συνεργαζόμενους γιατρούς (3.500) θα φτάνει τα 5.546 άτομά.
Το ακίνητο αποτελείται από 7 όμορα και συνεχόμενα γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 82,53 στρ. εντός των ορίων του Δήμου Παιανίας, στο βόρειο όριο του και σε επαφή με το Δήμο Παλλήνης. Εκτείνεται σε δύο τμήματα εκατέρωθεν της ζώνης απαλλοτρίωσης παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Λαυρίου – Αγίων Αναργύρων και προς ανατολάς είναι σε επαφή με τη ζώνη απαλλοτρίωσης Εθνικής οδού Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτω
Για το σκοπό αυτό:
α) θα δημιουργηθούν περίπου 420 κλίνες νοσηλείας,
β) θα δημιουργηθούν περίπου 5.500 νέες θέσεις εργασίας τόσο σε ανειδίκευτο, όσο και σε ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου προσωπικό,
Για την εν λόγω περιοχή έχει ληφθεί ήδη απόφαση προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ για τη δημιουργία Ιατρικού Πάρκου Αθηνών, ενώ σε σχέση με το μέγεθος των προς ανάπτυξη έργων, καθορίζεται ένας μέσος συντελεστής δόμησης (Σ.Δ.) = 0,45 για τη συνολική έκταση του ακινήτου.
Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από την Λεωφόρο Παλαιοπαναγιάς στα βορειοδυτικά, την Αττική Οδό και την Οδό Αγίας Μαρίνας στα ανατολικά και την Οδό Αμαλίας στα νοτιοδυτικά και ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Παιανίας του Δήμου Παιανίας.
Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται στα όρια των Δήμων Παλλήνης και Παιανίας, σε άμεση γειτνίαση με το Ελληνο – Αμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Ιδιοκτήτες της ως άνω έκτασης είναι η εταιρεία «Eurosite Υπηρεσίας Υγείας Α.Ε.» η οποία ανήκει στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα από τη παρούσα μελέτη του Ε.Π.Σ., η ανωτέρω έκταση να λειτουργήσει ως υποδοχέας μιας επένδυσης υπερτοπικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα προτείνεται η χωροθέτηση ενός Ιατρικού Πάρκου – Πάρκου Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκρότημα Κλινικών.
Όπως σημειώνεται στη ΣΜΠΕ, στόχος της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που περιλαμβάνει και Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής στην περιοχή επέμβασης, είναι η δημιουργία του «Ιατρικού Πάρκου Αθηνών» που βασίζεται σε 4 άξονες:
✓ Απουσία τέτοιων χρήσεων παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας Υγείας
✓ Εναρμόνιση με υπερκείμενο σχεδιασμό
✓ Παραγωγή πολλαπλών ωφελειών για την τοπική κοινωνία και οικονομία – Η προτεινόμενη επένδυση αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, μέσω της ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας, τη δημιουργία συνοδευτικών και συμπληρωματικών επιχειρηματικών ευκαιριών και γενικότερα μέσω της διάχυσης των ωφελειών από την ίδια την επένδυση που θα προσφέρει νέες θέσεις απασχόλησης και θα παράσχει νέες υπηρεσίες κοινωφελούς χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Ανατ. Αττικής , φιλοδοξώντας να προσελκύσει και κοινό/χρήστες από τη Χώρα και το εξωτερικό.
Τα σενάρια και οι αξιολογήσεις τους
Όπως σημειώνεται, η επιλογή του σεναρίου για τη δημιουργία του Ιατρικού Πάρκου ακολουθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης που έχουν τεθεί από τη σύγχρονη ισχύουσα Πολεοδομική νομοθεσία για την ανάπτυξη σημαντικών παραγωγικών/επιχειρηματικών δράσεων/σχεδίων και ιδιαίτερα εκείνων που αναφέρονται σε παροχή Υπηρεσιών Υγείας που εξυπηρετούν γενικά την κοινή ωφέλεια και τον γενικό πληθυσμό.
Σχετικά με την επιλογή σεναρίου που ακολουθεί το πλέον πρόσφατο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο όρων δόμησης για τη νέα χρήση των «Κέντρων Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (Data Centres)», η ανάπτυξη της παραπάνω χρήσης είναι στο συνολικό ακίνητο/σύνολο γεωτεμαχίων και ως εκ τούτου ο σχεδιασμός θα λάβει μέριμνα για τις κατάλληλες προσβάσεις και για την εξυγίανση των εδαφών με τα κατάλληλα μέτρα και έργα.
Η χρήση των «Κέντρων Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (Data Centres)» είναι γραφειακοί χώροι, χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον – πλην του υψηλού σ.δ. 0,8 και του επίσης υψηλού ποσοστού κάλυψης 60% – αλλά σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν το χαρακτήρα της κοινής ωφέλειας και δεν καλύπτουν ανάγκες της Χωρικής Ενότητας Ανατολικής Αττικής /Υποενότητα Μεσογείων.
Πηγή: insider.gr