Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση την παρουσίαση του βιβλίου ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ – ΡΑΦΗΝΑ, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 19.00, απευθείας από τον προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής – Αγίας Θέκλας, στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποτροπή της διάδοσης του covid-19.
Η παρούσα έκδοση στηρίχτηκε στα κείμενα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκπόνηση από την Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής του ερευνητικού προγράμματος «Εντοπιότητα και Μετακινήσεις στην Ανατολική Αττική από το 18ο αιώνα έως σήμερα: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες στις κοινότητες Ραφήνας και Μαρκόπουλου» (Ιούλιος 2017 – Ιούνιος 2018) και στεγάστηκε στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ, ενός σημαντικού χώρου ιστορικής μνήμης του κοινοτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα. Τα κείμενα βασίστηκαν στην επεξεργασία προφορικών μαρτυριών, κειμένων τοπικής ιστορίας, αλλά και τη συγχρονική επί τόπου μελέτη.
Είναι αφιερωμένη σε δύο οικισμούς που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, οι οποίοι ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά χαρακτηρίζονται από την κοινή εμπειρία της συσσωμάτωσης σε συλλογικότητες που, άλλοτε αυτόνομα κι άλλοτε σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Με την πάροδο των ετών αποκτούν ολοένα και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά, σημάδι της ολοένα και μεγαλύτερης υπαγωγής των τοπικών κοινωνιών στο εθνικό κράτος.
Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής Νίκος Παπαγιαννάκος, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, ο πρόεδρος του Α.Σ. ΜΑΡΚΟ Κωνσταντίνος Νικολάου και ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας Γιώργος Κικής. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της έκδοσης από την επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας κυρία Αλίκη Αγγελίδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Δημήτρη Νικολάου, απόφοιτου του μεταπτυχιακού τμήματος του Πάντειου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Νεότερη Ιστορία και έφορο αρχείων της Εταιρείας Μελετών και από τη διδάκτορα Νεότερης ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Κυριακή Παπαθανασοπούλου.
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=zZBSf88uxVU.