Το 30% της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια. Και αυτή η σπατάλη αφορά μία μεγάλη αλυσίδα διεργασιών που περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία, την τυποποίηση και τη μεταφορά της τροφής. Αυτές οι διεργασίες με την σειρά τους έχουν άμεση σχέση με την αποψίλωση δασών και τη μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια, με την κατανάλωση νερού και άλλων πόρων αλλά και με την κατανάλωση ενέργειας και καυσίμων.
Στις κοινωνίες μας, που κινητήρια δύναμή τους είναι ακόμα η υπερκατανάλωση, ζητήματα όπως ο περιορισμός της σπατάλης, η λελογισμένη κατανάλωση και ο διαμοιρασμός περισσευούμενης τροφής εγείρονται σε επίπεδο ευαισθητοποιημένων συλλογικοτήτων πάνω σε τέτοια ζητήματα, είτε σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο ανάλογα με την παιδεία του καθενός-καθεμίας.
Στο παρακάτω βίντεο της εκπομπής «Με Νέα Ματιά» της ΕΡΤ παρουσιάζονται τακτικές και ιδέες που θα περιορίσουν τη σπατάλη όπως ο σωστός προγραμματισμός των ψώνιων, η κατάψυξη των τροφίμων, αλλά και διάφορες τεχνικές συντήρησης· συνήθειες, η υιοθέτηση των οποίων θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών, στο φυσικό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον.
Στην εκπομπή εμφανίζεται ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, και μας ενημερώνει για το πρόγραμμα «social plate» («κοινωνικό πιάτο») που εφαρμόζει ο σύλλογος των εμπόρων παρέχοντας μεγάλες ποσότητες που θα πετάγονταν σε οργανώσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια εκκλησιών, δομές προσφύγων και άλλες πρωτοβουλίες με επισιτιστικό έργο.