Δεκάξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ανατολικής Αττικής Γιώργου Καραμέρου κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ στην έναρξη και την εξάπλωση πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές και μαρτυρίες κατοίκων, η συγκεκριμένη πυρκαγιά φέρεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε κομμένο καλώδιο ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ.
Με αφορμή τη φετινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Μανούτσο της Κερατέας, κόστισε τη ζωή σε έναν συμπολίτη και επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση της Νοτιοανατολικής Αττικής, πλήττοντας ιδιαίτερα τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ο κ. Καραμέρος και 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για την εμπλοκή του δικτύου ηλεκτροδότησης σε φαινόμενα πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα αναζητώνται στοιχεία για τις ακριβείς αιτίες των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική το 2025 σε Λαύριο, Ραφήνα, Ασπροχώρι Ωρωπού, Αγία Μαρίνα Κορωπίου, Θυμάρι Σαρωνικού, Δροσοπηγής Αφιδνών και Μανούτσο Κερατέας. Επίσης, οι βουλευτές αιτούνται απαντήσεις για τη διαδικασία ενημέρωσης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα έργα πρόληψης του ΔΕΔΔΗΕ, για την πρόοδο των έργων υπογειοποίησης και αντικατάστασης αγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την εκτέλεση και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης των συμβάσεων αποψίλωσης και τις ενδεχόμενες κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη ευθύνη του.
Με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα πρακτικά παραλαβής και τα παραδοτέα των 37 σχετικών συμβάσεων αποψιλώσεων του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και οι εκθέσεις της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής τα έτη 2024 και 2025. 2025-08-11_ΚαραμέροςΕΡΩΤΗΣΗ_ΑΚΕ_Θα λογοδοτήσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ευθύνη του στην έναρξη των πυρκαγιών στην Αν